Електроінструменти зі шліфувально-полірувальною функцією називаються шліфувальними машинами. За їх допомогою проводять остаточну обробку різних поверхонь (дерево, метал, камінь, бетон, цегла, пластмаса та ін.).

Оздоблювальні роботи покликані зробити поверхню естетично привабливою, зручною для експлуатації. При цьому часто потрібно як грубе обдирання фарби або іржі, так і делікатне полірування.

Залежно від поставлених завдань і залежить, яку шліфмашину вибрати.

Функціонал і клас інструменту

Яку вибрати шліфмашинку

Перед покупкою бажано визначитися із тим, для яких цілей робиться придбання, де і протягом якого часу буде експлуатуватися шліфмашина, з яким матеріалом взаємодіяти.

Досвідчені консультанти вже на етапі роз'яснення цілей придбання зможуть пояснити, як вибрати шліфувальну машинку правильно. Із основних сфер призначення:

  • іржаві або покриті старою фарбою металеві поверхні, що необхідно оновити;
  • проведення реставраційних робіт з меблями;
  • надання зашпакльованим стінам гладкості та рівних обрисів;
  • обробка пластикових деталей;
  • полірування пофарбованих або залакованих поверхонь.

По класу практично всі електроінструменти поділяються на побутові, напівпрофесійні і професійні. Перші активно використовуються не кожен день і досить малуа кількість часу. Останні з потужним електродвигуном і збільшеними можливостями витримують величезні навантаження і використовуються регулярно.

Як вибрати шліфувальну машину за типом?

Користуються такими типами даного інструменту:

  • стрічковий;
  • вібро;
  • дельта-;
  • ексцентриковий;
  • прямий.

Вони відрізняються варіативністю спрямованості рухів, конструктивними особливостями основи-поверхні, функціоналом. Остаточно визначитися можна, лише вивчивши їх основні характеристики.

Особливості шліфмашин

Щоб не заплутатися в різноманітності модельного ряду, необхідно розібратися основними характеристиками виконуваних завдань, формі машин і їх можливостями.

Тип

Призначення

Конструкція

Додаткові опції

Вібраційні шліфувальні машини

Для робіт по дереву, металу, гіпсокартону і пластику без делікатній обробки

Простий за формою агрегат з надійним механізмом. На опору-пліточку закріплюються листи для шліфування липучками-зажимами. Підошва приводиться в рух вмонтованим на руховий вал ексцентриком.

За зернистістю і шириною-довжиною шліфпаперу підбирають необхідну модель.

 

Кутові шліфувальні машини (дельта-)

За назвою зрозуміло, що використовується на важкодоступних кутових поверхнях. Доводочні роботи з використанням дрібнозернистих шліфлистів. Ідеальні для реставраційних майстерень меблів, обробки рам вікон, нівелювання іржі з металу, матування лаком.

Схожі на вібраційні з такими відмінностями: утюжкова форма робочої поверхні.

Використовуються і як полірувальні шліфувальні машини

 

Ексцентрикові шліфувальні машини (у формі орбіти)

Делікатні види обробки: затирка деревини, етап доведення до лакофарбових робіт на меблях, вирівнювання ґрунтування на транспорті.

М'яка гумова частина-ексцентрик призводить в роботу підошву спільно з радіальним обертанням

Не підходить для зняття лаку, шліфування приміщення, усунення чорноти з деревини.

 

Стрічкові шліфувальні машини

машини первинне не чистове зняття з деревини лакофарбових залишків, а з металу – чорних плям, шорсткостей і іржі. Для великих ділянок робіт, але не для обробки кутів, складно-фігурних елементів і делікатно-фінішного шліфування. Існують моделі для формування скосів, обробки труб.

Відмінною рисою є розміщення роликів безпосередньо у основи, а вже на них одягається шліфстрічка з розміром зерна від 36 до 200 і інтенсивністю оборотів до 600 в хвилину.

Крім змінної шліфстрічки знадобиться перехідник для підключення до пилососа.

 

Прямі шліфувальні машини

Відносяться до професійних. Використовуються для шліфування і фрезерування дерев'яних елементів; розрівнювання литих площин; гравіювання; усунення шорсткості з пластика / гуми; чищення бічних частин металевих конструкцій. З їх допомогою обробляють малодоступні ділянки.

Сверлоподібна зовнішня форма інструменту. На кінчик корпусу надягають шпиндель, робота якого стимулюється електродвигуном або редуктором прямого виду.

На цей загострений кінчик також надягають оснастку (насадки для певного виду матеріалу)

Додатково до інструменту завжди купують шліфпапір необхідної конфігурації.

Рекомендації фахівців

Будівельники намагаються купити шліфувальні машини для проведення затирочних робіт на стінах / стелях. Вони мають форму «жирафа». Ці ексцентриково-роторні та орбітальноподібні конструкції із круглою формою підошви і спеціальною системою пиловловлювання і двигуном на телескопічною рукояті або над ним має виключно одне призначення – в проведенні будівельно-ремонтних робіт.

Для комфортної роботи застосовують інструменти із можливістю підведення пилозбірників. Вони можуть бути вмонтовані в саму конструкцію моделі.

Полірувальні шліфмашини стануть надійними помічниками в побуті і на виробництві. Однак слід врахувати, що промислові варіації, витримуючи посилений щоденний характер роботи, вимагають професіоналізму. Побутові прилади не завжди забезпечують виконання повного спектра завдань, але досить зручні у використанні навіть не фахівцем.

На нашому сайті наявність величезного асортименту, що дозволяє підібрати релевантний варіант для проведення будь-якого виду робіт з урахуванням їх інтенсивності та складності.