Бензопила – незамінний інструмент, як для промислових цілей, так і для домашнього використання. Нарізка дров, обрізка дерев – те, що потрібно робити на дачі за допомогою такого обладнання. Пропонуємо в цій статті розібратися, як правильно вибрати бензопилу, в залежності від сфери застосування.

Основні різновиди бензопил

Бензопили бувають різні, їх можна класифікувати за потужністю. За цим критерієм інструменти ділять на пилки побутового типу, напівпрофесійного, потужного професійного. Розглянемо кожен з видів.

Побутовий тип

Ці бензоінструменти – відмінний вибір для новачків. Вони не мають високої потужності, тому використовуються для робіт невеликої складності. Рівень потужності таких пристроїв не більше 2 кВт. Це гарне рішення для дачників, які періодичні обрізають дрібні деревця, пиляють дрова в невеликому діаметрі, також стане в нагоді пристрій для дрібних будівельних робіт.

Довготривало застосовувати такі прилади не вийде. В середньому безперервна робота не повинна перевищувати 40 хвилин на добу. Ресурсність таких бензопил значно нижче, ніж у інших. У даному випадку, відмінний вихід, як підібрати ланцюг для бензопили, це використовувати низькопрофільні ланцюги.

Завдяки якісним побутовим моделям забезпечує високий рівень комфорту, оскільки вібраційний рівень досить низький. Шини підійдуть з незначною довжиною, оскільки довгі не забезпечать хорошу продуктивність і експлуатаційний термін.

Вага таких пристроїв до 4 кг, шина має довжину до 40 сантиметрів, а ресурсної складової до 20 годин в 30 днів.

Напівпрофесійний тип

Дані бензопили значно вище за потужністю, ніж побутові. Вони підійдуть тим, хто вже раніше працював з такими пристроями, мають досвід. Такі пили не тільки допомагатимуть в різанні дров і дрібних дощок, а й здатні зрізати великі дерева. Сфера використання:

  • настил підлог;
  • створення каркасів покрівлі;
  • інші будівельні роботи.

Не допускається робота такими пилками протягом більше 10 годин.

Такий тип бензопил – золота середина між побутовими і професійними пристроями. Робота може виконуватися з хорошою потужністю і більш довгими шинами. Продуктивність при цьому не знижується.

Напівпрофесійні пили потужністю в 2-3 кВт, вагою до 5 кг, працюють до 200 годин на 30 днів.

Професійний тип

Потужність таких моделей більше 3 кВт. Вони підійдуть для виконання найбільш складних робіт. Найчастіше використовуються, щоб працювати з валянням або зрубом дерев. Працювати з інструментами не зможуть, як новачки, так і аматори, тут потрібен досвід і практика. Для виконання дрібних побутових робіт покупка таких бензопил недоцільна. Працювати такою пилкою можна протягом 10 годин поспіль і більше.

Рівень потужності становить від 3 до 7 кВт, вага – мінімум 5 кг, шини довжиною до 60 сантиметрів. Ресурсність пристроїв – понад 300 годин щомісяця.

Додаткові можливості інструментів

Деякі моделі мають функції, що гарантують ще більший комфорт під час роботи. Тому при покупці професійних пив, краще враховувати наявність:

  • системи швидкого запуску, що дозволяє з півоберту виконати запуск двигуна;
  • вставок для поглинання вібрації, підвищення комфорту при тривалій роботі бензопилки;
  • ручки для натяжки ланцюга без ключа, що нівелює необхідність допоміжного інструменту при регулюванні натягу;
  • гальма ланцюга, що захищає користувача від зворотних ударів.

Також часте питання споживачів, як підібрати ланцюг для бензопили. Для цього буде потрібно знати параметри:

  • крок ланцюга;
  • товщину ланцюга (приводного зерна);
  • довжину ланцюга (кількість ланок).

Знаючи дані параметри, підбір ланцюга буде максимально легким.

Як вибрати бензопилу для дому?

Для роботи в саду на дачі, не маючи спеціальних навичок, краще віддати перевагу не надто потужним побутовим пилам. Шину підбирають, відштовхуючись від потреб – параметрів гілок, які належить пиляти, власної зручності і комфорту під час виконання роботи.

Якщо необхідно пиляти тільки невеликі дерева, тоді буде потрібно працювати з побутовою пилкою, що має низькопрофільний ланцюг.

Бензопила для напівпрофесійного застосування

Такі пилки вибирають люди, яким належить часта робота з інструментом. Але цей варіант не підійде будівельникам, лісорубам. Головна умова підбору – купити пилку, що має хороші робочі характеристики (оптимальну довжину шини і кроків зубів).

Від цих параметрів залежить діаметр дерева, який можна розпиляти за допомогою такого пристрою. Враховують і те, що чим більшою буде довжина шини, тим повільніше буде працювати ланцюг.

Професійне використання

Вибирають будівельники або люди, які працюють в лісі. Повинна бути оптимальна ефективність інструментів, надійність і потужність. Працюючи з такими пристроями, слід дотримуватися правил безпеки.

Де купити інструменти?

Фірма Virok пропонує великий вибір якісних бензопил, які можна вибрати і для домашнього, і для професійного використання. Хороша якість, наявність ліцензій гарантує комфортне і тривале використання інструментів. Зробити вибір допоможуть консультанти, як і зорієнтувати в вартості. Ми гарантуємо хороший сервіс і відмінну якість бензопил.