Як вибрати плиткоріз?

Якщо ви зіткнулися з питанням вибору та укладання оздоблювальної плитки, то, швидше за все, вам доведеться розібратися з різноманіттям видів плиткорізів, оскільки виключити процес підгонки плитки під потрібний розмір та форму виходить дуже рідко. Новачкам плиторізочної справи знадобиться підказка з видами плиткорезів, адже цей інструмент в більшості своїй не універсальний та розроблений під різні розміри, товщину і матеріал плитки.

Типи плиткорізів

Ручний плиткоріз

Розрахований на різ по прямій лінії (різець проходить по лицьовій стороні плити), за допомогою механічного впливу плитка просто розламується по лінії розрізу. Деякі моделі оснащені додатковими пристосуваннями для свердління отворів або створення хвилястого ефекту.

Компактний, маловагомий ти низькопотужний інструмент. Ідеально підходить для тонких плит (до 15мм товщиною). Не потребує електричного живлення, тому використовувати його ви можете в "польових" умовах. Впорається зі звичайним кахлем (керамікою), керамогранітом та іншими матеріалами. Перед покупкою ручного плиткорізу обов'язково потрібно уточнити у продавця його можливості, адже не кожна модель впорається з жорсткою фактурою плити.

ручний плиткоріз

  • Для "ювелірної" різання тонких плиток найкраще підійде механічний тип.
  • Для роботи з плитами середньої товщини обирайте роликовий плиткоріз.
  • Підшипниковий плиткоріз підійде для плит товщиною 10-15мм.

Приклад: Плиткоріз ручний YATO зі змінним повзунком і 1-й направляючою, L=90см

Як вибрати плиткоріз ручний?

Визначення потрібного виду плиткоріза - це перший крок в сторону вибору потрібного вам інструменту. Другим кроком є ​​визначення якісного інструменту, який прослужить вам сотні годин роботи без поломок та псування самої плити. Тому при покупці звертайте увагу на:

  • Каркас. Для того щоб уникнути виникнення вібрацій, здатних зіпсувати плитку, обирайте плиткоріз з товстою, жорсткою металевою основою (станиною) та міцною ручкою, які забезпечать високу міцність загальній рамі інструменту.
  • Довжина. Довгий плиткоріз - універсальний плиткоріз. Не забувайте про це правило, якщо не бажаєте мати справу з проблемою різання плит різного розміру. Навіть, якщо зараз ви працюєте з малою площею, не варто сподіватися на допомогу болгарки при різанні великих плит, тому довжину обирайте з запасом.
  • Плавність ходу забезпечать додаткові підшипники. Якщо ви обираєте модель без них, найкращим способом перевірити плавність є попереднє тестування. Для підтримки потрібної плавності плиткоріз без підшипників потрібно регулярно змащувати маслом.
  • Жорсткі направляючі відповідають за рівність різу. Якщо направляючі тонкі та хиткі, то очікувати якісної лінії розрізу від плиткоріза не варто, тому обирайте товсті та стійкі полози.
  • Сила розлому. Чим вище роздільне зусилля плиткоріза, тим простіше буде розламати плиту.
  • Спосіб різання. За системою розрізу існує поділ способу "на себе" та "від себе". Практика показала, що під час різання "на себе" різ утворюється швидше та точніше.
  • Заміна різу. Перед покупкою плиткоріза уточніть наявність запасних частин до нього. Якщо ви виберете рідкісну модель, знайти ріжучий елемент до неї може бути складно.

Електричний плиткоріз

електричний плиткоріз

Підходить для професійного та побутового використання. За допомогою електричного плиткоріза ви позбудетеся від сильного пило утворення та зможете працювати з товстими плитами жорсткої фактури. Механізм такого плиткоріза оснащений охолоджувачем ріжучого диска, що захищає від перегрівання інструмент. Важливим другим плюсом є можливість прикріплення водяного бака для вологого різання.

Менш компактний, але більш потужний у порівнянні з ручним механічним аналогом. Збільшені вага та габарити повністю компенсуються вищою потужністю та більш ефективною працездатністю. Ріжучим елементом в такому плиткорізі виступає алмазний диск, здатний впорається з каменем, бетоном, гранітом та іншими жорсткими матеріалами.

  • Плиткоріз з нижнім розташуванням двигуна відрізняється зручністю та компактністю. Алмазний диск тут занурений в резервуар з водою, який захищає механізм від перегріву.
  • Плиткоріз з верхнім розташуванням двигуна забезпечує максимальну точність та чіткість розмірів плити, що дозволяє використовувати його на професійному рівні. Алмазний диск охолоджується за допомогою водяного насоса.

Мобільність таких пристроїв залежить від типу живлення: акумуляторної або мережевої електрики.

Приклад: плиткоріз TT180 BM

Як вибрати плиткоріз електричний?

Питання актуальне, якщо ви запланували масштабні плиторізні роботи, на яких не варто економити. Для того щоб не помилитися у виборі електричного плиткоріза уважно оцініть його наступні показники:

  • Потужність двигуна. Інструменти потужністю від 800Вт зі швидкістю обертання від 11 тисяч об/хв найкраще впораються з великими навантаженнями, не втрачаючи якості різу.
  • Розташування мотора. Якщо головним критерієм вибору є компактність - то зупиніть увагу на нижньому його розташуванні, якщо більш важлива точність різу - вам потрібен плиткоріз з верхнім мотором.
  • Кутова різка забезпечить більш зручне використання інструменту. Чим легше налаштовується кут, тим менше помилок буде в кінцевому результаті.
  • Глибина / довжина різу. Намагайтеся дотримуватися показників "на виріст" - чим більшу глибину ви оберете, тим менша ймовірність покупки ще одного плиткоріза для більш товстої плити. Вибирайте інструмент не коротше 0,5 м.
  • Діаметр ріжучого диска вибирайте відповідно до потужності двигуна. Які диски підходять під обрану вами модель, уточніть у продавця або в інструкції.

Плиткорізний станок

Важка артилерія для професійних плиточників. Легко впорається з усіма типами плит - від облицювальної до тротуарної. В експлуатації простий, як і інші типи плиткорізів, тому підходить для "домашнього" використання. Основна відмінність та водночас перевага цього інструменту - це наявність робочого столу, який спрощує робочий процес і дозволяє змінювати кут різання. Якщо говорити про недоліки такого плиткоріза, то варто відмітити низьку мобільність пристрою через велику вагу (від 10-ти кілограм). Фактично плиткорізний станок - це більш потужний та точний електричний плиткоріз, оснащений водяним резервуаром, тому критерії вибору для обох видів однакові.

Приклад: плиткоріз NORTON CLIPPER TT250 G

Тепер ви знаєте про плиткорізи все, залишилося ще одне питання без відповіді: де купити плиткоріз в Україні? Наша відповідь - інтернет магазин Virok! У нас ви знайдете широкий асортимент плиткорізів від NORTON CLIPPER та інших відомих брендів.