Проблематика, як вибрати генератор, виникає як у приватних власників заміських будинків і дач, так і у юридичних осіб, що займаються зведенням будівель і ремонтом в приміщеннях. Існує варіативність генераторів по безлічі критеріїв. Але головне, на чому потрібно робити акцент при підборі релевантного виробу – мета і завдання генератора в конкретних умовах.

Як правильно вибрати генератор

Тип будівлі і основні критерії

Звертають увагу в першу чергу на потужність, кількість фаз, тип охолодження і запуску, рівень шуму. Щоб зрозуміти, як вибрати генератор для приватного будинку, потрібно проаналізувати:

  • Мету використання. Аварійне енергопостачання передбачає наявність короткострокових перевантажень. Струм може бути і низької якості, але його буде досить для тимчасової заміни основного джерела живлення будівлі. Для цього вибирають синхронні електростанції. Вони дешевші і цілком справляються з завданнями. Асинхронні відмінно підтримують певну напругу, але не стійкі до підвищених і мінливих навантажень. Саме до таких генераторів підключають зазвичай мед. обладнання.
  • Кількість електроприладів. Визначаючись, як підібрати генератор для дач або будинків постійного місця проживання, слід визначитися із сумарною потужністю. Але генератор повинен забезпечити не тільки це певне число, а перевищувати його не менше ніж на 20%, щоб забезпечити оптимальний функціонал всіх приладів в потрібному режимі навантажень.
  • Локації. Стаціонарні автономні джерела живлення встановлюються зазвичай в окремих приміщеннях і мають рідинне охолодження. Повітряне охолодження підійде не для промислового обладнання та постійної безперебійної роботи, а в якості переносного легшого додаткового джерела живлення. Галасливі дизельні генератори в шумоізоляційному кожусі або контейнері з витягом вихлопних газів і фундаментом повинен стояти в окремому приміщенні і далеко від спалень.

У питанні, як вибрати генератор для квартири, всі перераховані вище пункти також важливі. Але тут розглядають і зручність запуску. Найбільш прийнятним варіантом стане автозапуск для альтернативного джерела живлення. У разі відсутності напруги резервний автоматичний генератор візьме на себе поставку харчування. Умовою установки таких генераторів є температура в приміщенні, що не повинна опускатися нижче +5, а це цілком відповідає параметрам в житлових багатоквартирних будинках.

3-х фазні генератори при наявності виключно 1-фазних приладів – не найкращий варіант, тому що потрібної потужності він не видасть, а коштує дорожче.

Для походів на природу потужність до 2 кВт і ручний тип запуску інверторного легкого генератора стане оптимальним. А для літньої дачі, виконання дрібного ремонту, де підключаються бензоінструменти, вибирають переважно бензоінструменти до 5 кВт з електростартером (ключем запалювання на панелі управління).

Як вибрати генератор для газового котла?

Практично завжди рекомендується до казанів з електророзпалом і авто регулювання вибирати інверторні агрегати.

Критерії для пошуку побутового агрегату служать:

  • особливості електропостачання місцевості і будівлі зокрема;
  • тех. характеристики котла;
  • вид циркуляційних насосів;
  • тип системи агрегатів для автономної роботи.

Якщо на підстанції низька потужність трансформаторів, то рівень напруги (генерується потужність) створює дефіцит. А значить, резервний генератор повинен володіти підвищеними вимогами до якості і потужності продукується енергії.

Бензиновий двигун на генераторі прослужить при інтенсивному використанні менше, ніж дизельний. Однак і коштує він дешевше. І як вибрати бензиновий генератор багато в чому залежить від умов експлуатації. Вони менш гучні, більш легкі й компактні.

Якщо ж питання стоїть, як вибрати дизельний генератор, то, швидше за все ставку роблять на такі його переваги:

  • екологічність;
  • довговічність;
  • безпеку і цінову доступність палива.

Але дизельні агрегати видають більше шуму, якщо не мають спеціального кожуха або обладнаного місця в окремому приміщенні з необхідними параметрами. Вони підходять для стаціонарних станцій, часто використовуваних в побуті. Повітряне охолодження як для одного типу генераторів, так і для іншого, що застосовується в якості резервного типу агрегатів надходження струму, доцільніше і більш затребуване у споживача.

Однак при підборі основного джерела живлення, релевантним буде варіант з більш потужним (до 30 кВт) дизельним агрегатом на повітряному охолодженні. Його ціна окупиться через більш прийнятну вартість палива і прослужить він в оптимальному режимі не один рік. Однак слід звернути увагу на наявність стандартів за рівнем шуму. Європейські норми дозволяють вільно використовувати такі агрегати.

Як вибрати генератор для квартири

Як вибрати генератор для будівництва?

Головний критерій, як вибрати генератор для зварювального апарату та інших електроінструментів – конструкція. Зокрема, вид електрогенератора. Він може бути синхронним або асинхронним. Для інструментів характерні високі пускові струми. Тому чутливі до змін потужності напруги асинхронні генератори зазвичай не використовуються.

Синхронні конструктивно складніші, що полягає в наявності обмотки збудження на роторі. Вона перманентно живиться надходить енергією завдяки наявним кільцям колектора. А агрегат з щіточками передає ковзний струм в ланцюзі обмотки. Їх перевагами є:

  • регулювання струму збудження в автоматичному режимі;
  • направленість зв'язків за силою струму.

Саме це дає чуйність реагування на мінливість сили, а також синхронізацію струму, що постачається.

Однак в принципі, якщо підібрати асинхронний агрегат значної потужності, то запасу вистачить, щоб гарантувати потреби будівництва та ремонтних завдань з різкими змінами меж навантажень.

Як вибрати генератор для будівництва

Інтернет-магазин Virok пропонує генератори для вирішення будь-яких завдань за доступними цінами. Висока якість і широкий асортимент – детермінанти оптимального вибору.