Болгарка є вельми корисним інструментом, винайденим в Німеччині в середині минулого століття. Але найменування своє вона отримала на просторах Радянського союзу через десятиліття завдяки болгарському заводу, що взяв їх виробляти і реалізовувати в цьому регіоні. Тому етимологічно «болгарка» – це всього лише народна назва для кутової шліфувальної машини.

Як правильно вибрати хорошу болгарку?

Основними критеріями для підбору є ряд важливих характеристик виробу:

  • Призначення. Розрізняють побутові та професійні прилади. Як вибрати болгарку для дому або виконання робочих завдань також залежить від конкретних дій, на які вона розрахована.
  • Диск. Його діаметр детермінує глибину шліфування. Критерій варіюється від 115 до 230 мм.
  • Потужність. Вона знаходиться в проміжку між половиною і двома з половиною кВт. Прямий взаємозв'язок потужності з типом виконуваних завдань і їх тривалістю. А тому невід'ємною частиною є і діаметр диска.
  • Швидкість обертання. Виділяються як конкретні показники за даним пунктом, так і універсальні вироби з регулюванням обертів завдяки змінним колам варіативного діаметра і типу.

yak-pravilno-vibrati-xoroshu-bolgarku

Це парадигмальні критерії, які слід вибрати спочатку. Але комплектація інструменту передбачає розширені характеристики. Додатковий функціонал притаманний безлічі моделей. До нього належать:

  • безривковий плавний пуск (захист від стрибків електрики);
  • антивібраційні механічні або технологічні захисти;
  • автобалансування (запобігає достроковому зношенню диска через вібраційні процеси і биття), що припускає наявність підшипників з відсутніми кульками;
  • система проти заклинювання, що при появі ознак заклинювання диска автоматично відключає двигун;
  • захист від повторного мимовільного включення при відключенні-включенні електрики.

Вірно обрана кутова шліфмашинка (болгарка) впорається з завданням по відрізку, зачистці, знятті старої фарби з металу, різання каменю, плитки та цегли, вирішенні інших будівельних питань.

krugi

Як вибрати болгарку за потужністю і діаметром?

Вони справедливо вважаються основними поняттями в підборі. Але пов'язані вони, звичайно ж, з робочими завданнями для інструменту.

Цілий спектр робіт виконується найменшим за діаметром диском (115 мм):

  • кузовні рихтування;
  • різ в максимальну глибину від 20 до 30 мм (старий диск робить його ще менше);
  • виготовлення дрібних деталей.

Як вибрати маленьку болгарку, але з більш універсальними можливостями? Практично аналогічні за потужністю (від 720 до 1450 Вт) є диски діаметром в 125 мм. Саме такий інструмент найчастіше вибирають при необхідності різання по металу з огляду на збільшену швидкість обертання. Та й інші види домашніх робіт цей діаметр дозволяє виконати з легкістю. І при виникненні питання, як вибрати болгарку для дачі або непрофесійного використання, фахівці рекомендують саме болгарку 125 мм.

Більш складні і важкі завдання зажадають наявності збільшеного діаметру диска – 180 мм. Це, наприклад, такі роботи:

  • відпрацювання металоконструкцій великого обсягу;
  • різка та обробка цегли і бетону.

Потужність 180 мм болгарки знаходиться в діапазоні від 2 до 2.6 тис. Вт. Нею вже не попрацюєш однією рукою, як з 125 міліметрівкою. Габарити і вага позначаються і іноді заважають. Тому, рідко, але все ж доречніше застосовувати щось середнє – 150 мм диск. Його потужність в 1050-1450 Вт робить роботу простіше.

Цікавлячись, як вибрати болгарку для різання бетону, на великомасштабних будівельних об'єктах, а також для розрізання труб великих обсягів, варто звернути увагу на 230 мм диски, потужність яких співвідносна з 180 мм інструментами, але глибина різання більше. Хоча існують і більш потужні, а значить і важкі по вазі, болгарки, застосовувати які рекомендується виключно професіоналам для тривалих і вимагають значних зусиль завдань.

Якщо виникає питання, як вибрати акумуляторну болгарку, то головними аспектами також стануть потужність і діаметр диска, що зумовлює сферою застосування інструменту.

yak-vibrati-bolgarku-za-potuzhnіstyu

Комплектація

Провідні виробники, такі як польський бренд Topex, постійно вдосконалюють свою продукцію, відстежуючи побажання користувачів. Це стосується і розширення модельного ряду найбільш затребуваних видів болгарок, і захисту здоров'я споживача, поліпшення міцності і зносостійкості.

Якщо болгарка купується для нескладних завдань і використовується рідко, то такий показник як вібрація можна нівелювати. Але турбота про власне здоров'я, особливо при щоденній роботі з болгаркою, повинна все-таки виходити на перший план.

До кожного інструменту відповідальні виробники докладають документацію. До неї відносяться і технічні характеристики, де вказуються значення за вібраційними показниками. Виходячи з цих даних, обчислюється кількість часу, безпечного для роботи зі включеним інструментом.

А ось варіативність рішень дозволяє вибрати релевантний спосіб збереження здоров'я без істотного подорожчання. Наприклад, антивібраційні рукоятки, що не тільки знижують рівень вібрації, але і пом'якшують силу удару.

Також перед тим, як вибрати болгарку, слід звернути увагу на спеціальні захисні системи, що дозволяють:

  • запобігти ривкам при перевантаженні;
  • оберігають сам двигун від перегріву і стрибків напруги;
  • захищають від вібрації користувача.

Зазвичай для цього використовується буферна пружина. Вона ж не тільки зменшує ризики для оператора, але і продовжує функціонування агрегату.

komplektacіya

Рекомендовані функції

Фахівці використовують зазвичай болгарки середньої і високої потужності і досить часто звертаються до даного інструменту в процесі вирішення своїх завдань. Але і побутовим болгаркам притаманні певні додаткові функції, що спрощують взаємодію оператора з апаратом. До їх числа можна віднести наступні:

⦁ Швидкозажимні гайки. Вони дозволяють без ключів змінювати диски на болгарці. Надійна і проста система фіксує покладений диск завдяки кільцю в середині.

 

  • Пристрій для плавного пуску. Його головними цілями є: захист від замикання, перевантажень, зменшення ударного тиску на шестерні редуктора при запуску. На додаток апарат може комплектуватися і протиударними, противоривковими муфтами.
  • Регулювання оборотів. Шліфування (дерево, пластик) наждачним папером, дисковими і чашковими насадками-щітками, пелюсткові-циліндровими і алмазними колами вимагають функції регулювання. Адже шліфування і кола великого діаметру не терплять поспіху. А при роботі з тонким і міцним матеріалом (різка, наприклад), обороти потрібно збільшити для ефективності. Професіонали знають про специфіку роботи з певним матеріалом тим чи іншим видом диска, що і детермінує потребу регулювання.
  • Автостабілізатор частоти обертів. Електроніка дозволяє розпізнати тип матеріалу за твердістю і самостійно підлаштовується під наявні параметри. Ця функція болгарки потрібна як новачкам, так і професіоналам, особливо при роботі з неоднорідним матеріалом (наприклад, бетонна конструкція з металевими палями).
  • Антирестарт. Незамінний при проблемах з подачею електрики, перебоями, а також заклинювання диска. При виявленні таких факторів, автоматично відключається двигун.
  • Примусове гальмо. Необхідний професійним будівельникам для прискорення виконання робіт і безпеки. Може бути механічним або електронним.
  • Система антипил. Болгарка вимагає втягування повітря у вентиляційний отвір для зниження температури двигуна під час роботи. Але в той же час потрібно захистити редуктор і якір від пилу, що з'являється при різанні, шліфуванні або зачистці. Існують конструкції, які захищають не тільки від пилу дані деталі, але і виключають потрапляння вологи в інструмент

Те, як вибрати болгарку, безпосередньо залежить від цілей її придбання, обсягів робіт і частоти використання.