Критерії, щоб вибрати паяльник для побутових робіт

Паяльник – важлива річ в побутовому господарстві, яка актуальна для дрібного ремонту металевих виробів, запаювання проводів до різної техніки. Щоб такий інструмент дійсно приніс користь, слід розуміти, як вибрати паяльник для будинку. Давайте розберемося в цьому питанні.

Сфера використання паяльника


Цей прилад застосовується для різних цілей:

  • пайки проводів і ремонтних робіт електричних подовжувачів;
  • запаювання і заміни деталей в побутових приладах;
  • лагодження світлодіодних ламп і люстр;
  • лагодження трубних з'єднань із металу;
  • лагодження баків із металу;
  • видалення зайвих елементів в деталях із пластику.

Для виконання всіх дій досить використовувати мінімальний паяльник із потужністю в 60 ОТ. Але, щоб розуміти, як вибрати паяльник для електроніки або інших завдань, слід, і розібратися із рівнями потужності.

yak-vibrati-payalnik-dlya-mіkrosxem
Завдання і рівень потужності


Виходячи із завдань, що мають бути перед вами, слід і вибирати такий інструмент:

  • 10-20 Ватт – підійде для запаювання мікросхем;
  • 30-40 Ватт – використовується для запаювання радіодеталей;
  • 60 Ватт – універсальний вид паяльника;
  • 80-100 Ватт – паяльник для обробки об'ємних деталей і досить товстих дротів.

Займаючись питанням, як вибрати паяльник для мікросхем, зробіть акцент на формі жала. Головний інструмент для роботи в даному випадку буде наконечник. Ще один важливий фактор – розмір. Мініатюрні пристрої краще підійдуть для проведення делікатної роботи. Стандартні варіанти будуть грубими для ювелірних маніпуляцій.
Для кожного типу робіт підбирається і відповідний рівень потужності.


Які бувають паяльники?


За методом нагріву паяльники можна поділити на ті, що спірального і керамічного виду. Спіральні вважаються менш вибагливими в роботі, вони нагріваються набагато повільніше.
Керамічні варіанти нагріваються набагато швидше, їх температура нагріву стабільна, але користуватися такими пристроями слід вкрай обережно.
Також зустрічаються імпульсні варіанти. Вони нагріваються із великою швидкістю, стануть відмінним варіантом для роботи із мікросхемами і друкованими платами. Вартість таких інструментів зазвичай трохи вище.
Жало приладів
Те, наскільки комфортно буде користуватися паяльником, залежить від жала:

  • Мідне. Жало із міді відмінно проводить тепло, припой до нього прилипає досить добре. Нагріваючись, це жало починає окислюватися і обвуглюватися. Як результат – потрібна систематична зачистка.
  • Із металу. Стрижень із металу має нікелеве покриття. Його головна відмінність – ніяких неприємних утворень окалин, зручність при виконанні ювелірних робіт з мініатюрними деталями. Але такий варіант жала не рекомендується зачищати, адже це загрожує зняттям спеціального покриття і втратою характеристик, що потрібні для прилипання припою.

За формою сучасні моделі паяльників мають жало конусообразного типу. Такий формат гарантує легку роботу із сусідніми проводами, просту обробку ніжок радіодеталей.
Зустрічаються варіанти, коли разом із паяльниками йдуть жала із кінчиком плоского типу. Завдяки такій формі передача тепла до об'ємних деталей поліпшується. Це гарантує швидке нагрівання і отпайку / запаювання деталі.


Терморегуляція


Гарною рекомендацією в тому, як вибрати паяльник для пайки проводів, стане покупка інструменту із терморегулятором. У продажу зустрічаються варіанти із зручним цифровим регулюванням температури до 50 градусів.
Вартість таких пристроїв невисока, а використовувати їх дуже комфортно. Також варто звертати увагу на комплектацію. Зазвичай, якісні пристрої забезпечені кейсом, спеціальною підставкою для жала, а також губкою, щоб очищати жало.

yak-vibrati-payalnik-dlya-pajki-provodіv
Флюс і його роль

Щоб проводити паяльні роботи, без хімічних речовин не обійтися, які призначаються для видалення оксидних плівок із ніжок або поверхні проводу. Це гарантує рівномірне розтікання по ним.

Універсальним і недорогим варіантом твердого флюсу вважається каніфоль. Без неї не обійтися жодному радіоаматору. Каніфоль використовується, щоб захищати поверхню від оксидів, а також нівелює процес роз'їдання поверхні.

Зручніше працювати із флюсом рідкого типу – ЛТИ 120. Його відносять до нейтральних варіантів, у ньому не міститься кислот, він не призводить до роз'їдання металу. Цей флюс ґрунтується на каніфолі, що розчиняється в спирті.

Ще в продажу зустрічаються припої як тонкі проводки, закріплені на котушку. Їх назва – ПОС-61. У центрі розташовується флюс, він, розплавляючись, відразу ж наноситься на потрібну деталь.

Щоб пайка була надійною, використовуються активні флюси – спеціальні паяльні кислоти. Зазвичай це соляна, яка нейтралізується содовим або спиртовим розчином.

Щоб нівелювати процес корозії металу після пайки, використовується фосфорна кислота. Її нейтралізувати не потрібно, а корозію вона не провокує.

Правильно підібраний електричний паяльник гарантує зручність виконання всіх робіт, а також якісний результат.